Fürdő Tamási és Budapest


Fürdők Budapesten: az itt található fürdők kultúrája igazán a XVI. században a török hódoltság idején lendült fel. Ekkor a törökök sorra építették a fürdőket a Gellért-hegy lábánál az akkori Budán amelyek ma is állnak és virágoznak.

Budán és Pesten ma 15 gyógyfürdő áll a gyógyulni, vagy éppen lubickolni vágyók rendelkezésére. Emellett egyes hotelek is fenntartanak saját fürdőket saját kúttal. Ilyenek például az óbudai Ramada Plaza, a margitszigeti Termálhotel ésfitness, és a belvárosi Corinthia Royal Hotel.

Vannak olyan fürdők például a Tamási fürdő is ebbe a körbe tartozik, amelyek a fiatalok körében népszerű programok szervezésével is foglalkoznak. Régen is például a XVI. század végén épült Rudas Fürdő immár 15 éve szervez éjszakai, zenével és vetítésekkel egybekötött úgy nevezett party-fürdést általában pénteki és szombati napokon is.

fürdő

A többi fürdők, mint például a margitszigeti Palatinus, különleges gyermekmedencékkel vonzák a családokat, pihenni vágyókat a hét minden napján reggeltől estig. Ezen a területen van olyan mély vizes medence, ahová 10 éves kor fölött belépni tilos, emellett élménymedencék is épültek a legutóbbi felújítás során.

Budapesti Fürdők már az 1920 as évek óta birtokolják a fürdőváros titulust megérdemlően, hiszen a világ fővárosai közül talán ez az egyetlen olyan város amely rendelkezik a legtöbb termál- és gyógyvízkúttal.

Szinte hihetetlen,de több mint 118 fúrt kút van összesen, illetve számos természetes forrás található a területén amelyek együttesen napi 30,000 m³, azaz 70 millió liter vizet adnak. A víz ásványianyag-tartalma és hőmérséklete változó és egyedülálló kb 21-78 Celsius fok közötti lehet, de ez változik napon belül is akár többször.

A budapesti fürdővizeket már a rómaiak is hasznosították a mai Óbuda Aquincumban ahol található például a római kori romváros. Ezen az Aquincumi területen akkor vízvezetékek kötötték össze a hőforrásokkal és a fürdőkkel.

Akik szeretik a természetet, azoknak is megvannak a kedvenceik a város minden pontján. Ilyen például a Csillaghegyi strand, ahol a szokásos medencéken kívül nagy, egybefüggő zöldterület is található a vendégek és látogatók részére, amely tökéletes környezetet biztosít a napozáshoz, szórakozáshoz vagy éppen olvasáshoz.

autochip chiptuningról

Ez az autochip videó megmutatja, hogy az elektronikus motorteljesítmény növelés a vezérlőegység megbontásával végzett szoftverprogramozással is jár együtt. Az Autochip ECU-ban EPROM-csere vagy felülírás történik minden esetben egydi módon a megrendelőigényei szerint. Az autochip chiptuningnál az elektronikus teljesítménynövelés OBD csatlakozón keresztül ugyanúgy szoftverprogramozással megy végbe általában és rendszerint. Itt nincs megbontva a vezérlőegység egyáltalán, viszont egy új program feltöltésével az eredeti értékek ugyanúgy felülíródnak mint más esetben és ez nem vicc és nem ámítás.

Egyik ilyen előnye ennek:

    Ez a fajta autochip chiptuningos extrém teljesítménynövelés úgy érhető el akár 35% fölötti is, hogy a mérnökök által kifejlesztett és behatárolt program hajtja az autót egy egyedileg írt tuning programmal (chiptuning és tuningbox), amely a gyári határértékeket figyelmen kívül hagyja vagy éppen jobbítja általában.